Dankzij moderne domotica systemen kunt u nu (en in de toekomst) uitzonderlijk wooncomfort ervaren in een zo veilig mogelijke woonomgeving. De huidige domotica technologie stelt u bijvoorbeeld in staat om van afstand te controleren of alles thuis in orde is. Vaak gewoon met uw smartphone. Zijn de lampen uit? Is het alarm geactiveerd?

De meeste huiseigenaren installeren een domotica systeem voor het gemak waarmee ze vanaf iedere gewenste plek in huis functies als licht, warmte, beeld, geluid, etc. kunnen bedienen. Dit is zo aantrekkelijk omdat u een (binnen) omgeving creëert die helemaal voldoet aan uw wensen van dát moment.

Wanneer u overweegt om een domoticasysteem aan te schaffen, is het dus belangrijk om na te denken over wat u er – nu en in de toekomst – mee wilt doen. Niet alle systemen hebben dezelfde functionaliteit of kunnen even goed overweg met alle bestaande apparaten in uw huis of tuin.

Het gemak van centrale bediening

Een belangrijke reden om te kiezen voor een huisautomatisering systeem is de mogelijkheid om functies centraal te bedienen. De meeste apparaten hebben tegenwoordig een netwerkaansluiting. Denk aan televisie, stereo, camera’s en sensoren, waardoor ze makkelijk in een netwerk kunnen worden gekoppeld. Een centrale console (basisstation) zorgt voor de juiste samenwerking van alle relevante sensoren en schakelaars.

Er zijn veel verschillende domotica systemen op de markt. De meeste systemen kunt u bedienen met een app op uw smartphone.

Welke domotica systemen zijn de beste?

Het beste en het meest ideale domotica systeem is een systeem dat alle apparaten en functies in huis kan bedienen. Of het nu gaat om IP-based apparaten, KNX of Z-wave, u wilt een een systeem dat onafhankelijk werkt van het technische protocol waar ze op werken.

Een belangrijk aandachtspunt is de onderlinge communicatie tussen domotica systemen van verschillende merken. Bij Maestr kiezen we bij voorkeur voor één duurzaam systeem of een combinatie van merken waarvan de onderlinge compatibiliteit in de praktijk is bewezen. Daarbij houden we rekening met de mogelijkheid om uw domotica systeem in de toekomst uit te breiden met nieuwe modules.

KNX

Maestr is merk onafhankelijk en we adviseren altijd de beste oplossing voor uw specifieke situatie. Elk domotica oplossing heeft zijn eigen voordelen en nadelen en de ontwikkelingen gaan snel. Voor veel klanten komen we uit bij KNX als de beste keuze. KNX is een protocol, een open standaard die het meest gebruikt wordt voor high-end huisautomatisering. De toepassing van KNX biedt nu de meeste zekerheid voor de toekomst, daarom kiezen we in veel gevallen voor deze standaard.

Z-WAVE

Z-wave is ook een open-standaard protocol waar iedere fabrikant domotica producten voor kan ontwikkelen. De meeste z-wave controllers kunnen via een USB-aansluiting ook andere draadloze protocollen zoals 433Mhz aansturen. Z-wave controllers gebruiken API-commando’s voor het aansturen van niet-draadloze apparatuur. Een beetje technisch verhaal, maar maakt u zich geen zorgen. In de praktijk merkt u niets van de achterliggende technologie.

Neem vrijblijvend contact met ons op om te bespreken welke domotica systemen het beste passen bij uw wensen en woonsituatie.

Close
Go top